Kadaknath Farming କଡକନାଥ କୁକୁଡ଼ା ଚାଷ । Part 10
ସତର୍କତା -
ଟୀକାକରଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ଜଳ ସତେଜ, ପରିଷ୍କାର,
ପକ୍ଷୀମାନଙ୍କୁ ଅତି କମରେ 1-2 ଘଣ୍ଟା ପାଇଁ ଶୋଷିଲା ରଖିବା ଉଚିତ୍ |
କେବଳ ମାଲାଇ ଯୁକ୍ତ କ୍ଷୀର ପାଉଡର ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ସାଧା କ୍ଷୀର ଆଦିର ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ ।
ଟୀକାକରଣ ସର୍ବଦା ଥଣ୍ଡା ପାଣିରେ କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଥଣ୍ଡା ପାଗରେ କରାଯିବା ଉଚିତ | ଟୀକାକରଣ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ ରାତିରେ କିମ୍ବା ସକାଳେ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ପୂର୍ବରୁ |
ମନେରଖନ୍ତୁ ଯେ ଟୀକାକରଣ ସମୟରେ ଗୋଟିଏ ବି ପକ୍ଷୀକୁ ଛାଡିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ, ନଚେତ୍ ସେହି ରୋଗ ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷୀମାନଙ୍କୁ ଟୀକାକୃତ ପକ୍ଷୀ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରବେଶ କରିପାରେ ଏବଂ ସେହି ରୋଗର ପ୍ରଭାବ ସବୁବେଳେ କୁକୁଡ଼ା ଘରେ ରହିବ |
ଟିକା କିଣିବାବେଳେ ଏହାର ସମାପ୍ତି ତାରିଖ ଯାଞ୍ଚ ହେବା ଜରୁରୀ |
ଯଦି କୁକୁଡ଼ାମାନଙ୍କରେ କୋକିଡିଓସିସ୍ ରୋଗ ଘଟିଛି, ତେବେ ଆମେ ଏହି ସମୟରେ ଟୀକାକରଣ କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ କାରଣ କୋକି ଟୀକାକରଣରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ |
ଅଣ୍ଡା ଦେଉଥିବା କୁକୁଡ଼ାମାନଙ୍କରେ ଡିୱିକ୍ କରିବା |
ଅଣ୍ଡା ଦେବା କୁକୁଡ଼ାମାନଙ୍କରେ ଡିୱିକ୍ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ | ଯେଉଁ କାରଣରୁ କୁକୁଡ଼ାମାନେ ଅଧିକ ଚାପ ପାଆନ୍ତି | ଯଦି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଯତ୍ନ ନିଆଯାଏ ନାହିଁ, ତେବେ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ଖରାପ ହୋଇପାରେ |
ମନେରଖିବାକୁ ଥିବା ଜିନିଷଗୁଡିକ -
ଥଣ୍ଟ ର କଟା ସଠିକ୍ ହେବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଭବିଷ୍ୟତରେ ବିକ୍ ଅଧିକ ବଢିବ ନାହିଁ |
ଯଦି ଶୀଘ୍ର ବିକ୍ କଟା ହୋଇଯାଏ, ତେବେ ଏହା ଶୀଘ୍ର ବଢିବାର ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି । କୁକୁଡ଼ା ବିକ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପରସ୍ପରକୁ ଖୁମ୍ପିବା ଏବଂ କୁକୁଡ଼ାମାନଙ୍କୁ ସନ୍ତୁଳିତ ଖାଦ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡେ ।
ଡିୱିକ୍ ପଦ୍ଧତି -
1. ଚିଙ୍କ୍ ଡିୱିକ୍ କିମ୍ବା ପ୍ରଥମ ଡିୱିକ୍- ଅଣ୍ଡା ଦେବା ଛୁଆମାନଙ୍କରେ ଏହା 7 ଦିନରୁ 4 ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ | ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଅଟେ | ଏଥିରେ ଉଭୟ (ଉପର ଏବଂ ତଳ) ଥଣ୍ଟ ମିଶ୍ରଣ କରି କୁକୁଡ଼ାମାନଙ୍କୁ କାଟି ଦିଆଯାଏ । ମେସିନ୍, ବ୍ଲେଡ୍ ଲାଲ୍ ହେବାବେଳେ ଥଣ୍ଟ କାଟିବା ଉଚିତ୍ ଯାହା ଦ୍ଵାରା ବିକ୍ ଶୀଘ୍ର କଟିଯାଏ ଏବଂ କୁକୁଡ଼ାମାନେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଅନ୍ତି ନାହିଁ। । ଥଣ୍ଟ କାଟିବା ସମୟରେ ଆଙ୍ଗୁଠିଟି କୁକୁଡ଼ାର ମୁଣ୍ଡରେ ରହିବା ଉଚିତ୍ | ସମସ୍ତ ଚାରି ଆଙ୍ଗୁଠି ବେକର ତଳ ଭାଗରେ ରହିବା ଉଚିତ୍ | ସାଧାରଣ ଚାପକୁ ସେହି ଅଂଶରେ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ ଯାହା ଦ୍ଵାରା ଜିଭ ସୁରକ୍ଷିତ ଭିତରକୁ ଆସିପାରିବ |
ଶେଷ ଡିୱିକ୍ - ଏହା 16 ସପ୍ତାହ ବୟସରେ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ | ଏହି ଡିୱିକ୍ ସମୟରେ କୁକୁଡ଼ାକୁ ସର୍ବାଧିକ ଚାପର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼େ ଏବଂ ଯଦି ଭଲ କାମ କରା ନ ଯାଏ, ବିକ୍ ରୁ ଅଧିକ ରକ୍ତସ୍ରାବ ହେତୁ କୁକୁଡ଼ାଟି ମରିପାରେ |
ବ୍ଲେଡ୍ (ଲାଲ୍) ଗରମ ହେବା ଉଚିତ୍ ଯଦି ସମ୍ଭବ, ଏକ ନୂତନ ବ୍ଲେଡ୍ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଉଚିତ୍ |
ଉଭୟ ଥଣ୍ଟକୁ ପୃଥକ ଭାବରେ କାଟିବା ଉଚିତ୍ ।
ଥଣ୍ଟ ଇଂରାଜୀ V (T) ଆକାରରେ କାଟିବା ଉଚିତ୍ | ବିକ୍ ର ତଳ ଅଂଶ ଉପର ଅଂଶଠାରୁ ଲମ୍ବା ହେବା ଉଚିତ ।
ନିଜେ ୧୬ ସପ୍ତାହରେ ଡିୱିକ୍ଉଚିତ୍, କାରଣ ପକ୍ଷୀମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଚାପଗ୍ରସ୍ତ ଦିନ ଏବଂ ଯଦି 16 ତମ ସପ୍ତାହ ପରେ ଡେୱିକ୍ କରାଯାଏ, ତେବେ ଏହା ଅଣ୍ଡା ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଗଭୀର ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥାଏ | ତେଣୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଡି-ୱିକିଙ୍ଗ୍ କରିବା ଉଚିତ୍ ।
ପକ୍ଷୀମାନଙ୍କୁ ଡିୱିକ୍ ପାଇଁ ଆଗୁଆ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବା ଉଚିତ ଓ ଏଥିପାଇଁ ଭିଟାମିନ୍, ଇଲେକ୍ଟ୍ରାଲ୍ ଇତ୍ୟାଦି ଡିୱିକ୍ କରିବାର 3 ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଓ ପରେ ୩ ଦିନ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ୍ |
ରକ୍ତସ୍ରାବ ବନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ ଭିଟାମିନ୍ କେ ଏବଂ ଭିଟାମିନ୍ ସି ପିଇବା ପାଣିରେ ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ଦୁଇ ଦିନ ପରେ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ୍ ।
Comments
Post a Comment