Kadaknath Farming କଡକନାଥ କୁକୁଡ଼ା ଚାଷ । Part 1
କଡକନାଥର ପରିଚୟ ଜାବୁଆ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଆଦିବାସୀ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଜିଲ୍ଲା ରୁ ହୋଇଅଛି। ଏହି ଜିଲ୍ଲାର ପରିଚୟ କଡକନାଥ କାରଣରୁ, ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏଠାରେ ମିଳୁଥିବା କୁକୁଡ଼ା ପ୍ରଜାତି । କଡକନାଥ କୁକୁଡ଼ା କେବଳ ଜାବୁଆ ଜିଲ୍ଲା ନୁହେଁ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟର ଗର୍ବ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ କଡକନାଥ କୁକୁଡ଼ା ଜାବୁଆ ଜିଲ୍ଲାର ପରିଚୟ ପାଲଟିଛି। ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ କଡକନାଥଙ୍କୁ କଲାମାସି ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ କାରଣ ଏହାର ମାଂସ, ଥଣ୍ଟ, ଶରୀର, ଜିଭ, ଗୋଡ, ନଖ, ଚର୍ମ ଇତ୍ୟାଦି କଳା ଅଟେ । ଯାହା ମେଲାନିନ ପିଗମେଣ୍ଟର ଅତ୍ୟଧିକ କାରଣରୁ ହୋଇଥାଏ, ଯାହା ହୃଦୟ ଏବଂ ମଧୁମେହ ରୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଖାଦ୍ୟ ଅଟେ । ଏହାର ମାଂସ ଭରପୂର ସ୍ଵାଦିଷ୍ଟ ଏବଂ ସହଜରେ ହଜମ ହୁଏ, ଏହି ବିଶେଷତା ହେତୁ ବଜାରରେ ଏହାର ଚାହିଦା ଅଧିକ ଏବଂ ଏହା ବହୁତ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ବିକ୍ରି ହୁଏ ।
ତିନୋଟି ପ୍ରଜାତିର କଡକନାଥ (ଜେଟ୍ ବ୍ଲାକ୍, ପେନ୍ସିଲ୍, ଗୋଲ୍ଡେନ୍) ମିଳିଥାଏ । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଜେଟ୍ କଳା ପ୍ରଜାତିଗୁଡିକ ସର୍ବାଧିକ ପରିମାଣରେ ଏବଂ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଜାତିଗୁଡିକ ସର୍ବନିମ୍ନ ପରିମାଣରେ ମିଳିଥାଏ, ଅଣ୍ଡିରା କଡକନାଥଙ୍କ ହାରାହାରି ଓଜନ ୧.୮୦ ରୁ ୨.୦୦ କିଲୋଗ୍ରାମ, ମାଈ କଡକନାଥଙ୍କ ହାରାହାରି ଓଜନ ୧.୫ ରୁ ୧.୮ କିଲୋଗ୍ରାମ, । କଡକନାଥ କୁକୁଡ଼ା ପ୍ରତିବର୍ଷ ୧୨୦ ରୁ ୧୩୦ ଟି ଅଣ୍ଡା ଦେଇଥାଏ, ସେମାନଙ୍କର ଅଣ୍ଡା ଦେଖିବାକୁ ହାଲୁକା ବାଦାମୀ ଗୋଲାପୀ ରଙ୍ଗର ଏବଂ ଓଜନ ୩୦ ରୁ ୪୦ ଗ୍ରାମ ହୋଇଥାଏ|
ଏହି ପ୍ରଜାତି ଏହାର କଳା ମାଂସ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା ଯାହା ଉଚ୍ଚ ଗୁଣବତ୍ତା, ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଏବଂ ଔଷଧୀୟ ଗୁଣ ରହିଛି | କିନ୍ତୁ ଧୀରେ ଧୀରେ ଏହାର ଅସ୍ତିତ୍ୱ ଏହାର ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ ଏବଂ ଜେନେଟିକ ବିକୃତି ଯୋଗୁଁ ବିପଦରେ ଅଛି | ଜାତୀୟ କୃଷି ଉଦ୍ଭାବନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଗତ କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର ଦ୍ବାରା ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ବିଲୁପ୍ତତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି କୃଷକ କୃଷିକୁ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହ ପାଇଁ କଡକନାଥ ଚାଷ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି।
Comments
Post a Comment